A MEV leégése biztosítási csalás volt?

2011/05/31 00:00 Giczy Gergő

Több összeesküvés elmélet közül ez tűnik a legvalószínűbbnek - már ha nem valóban "véletlen" tűzeset történt.


A MEV akkor...
[Forrás: BME-ETT - dr. Vágó György, dr. Herman Ákos, Wollitzer György]

25 évvel ezelőtt, 1986. május 26-án reggel 6:04-kor tűz ütött ki a budapest-újpesti Mikroelektronikai Vállalat (MEV) Fóti út 56. alatt lévő telephelyén, és a T csarnok, melyben híradástechnikai illetve mikroprocesszoros berendezések alkatrészei készültek, négy óra leforgása alatt csaknem teljesen elpusztult. Az "éledező" magyar mikrochip-gyártás ezt követően már nem éledt újjá.


Fóti úti Angol Tagozatos (akkor Mód Aladár) Általános Iskola
A jelenleg is egyik legnívósabb kerületi intézményben aznap nem volt tanítás

Számomra - második osztályos általános iskolásként ez annyit jelentett, hogy aznap - a levegőbe kerül(hetet)t mérgező gázok (xilol, cián, arzén) miatt tanítás helyett a Hajógyári-szigetre vittek bennünket csúszdázni a Fóti úti Angol Tagozatos (akkor Mód Aladár) Általános Iskolából, a Megyeri úti sorstársainkkal együtt.


[Forrás: Tűzvédelem 1986/08]

A 143 tűzoltó, 15  gépjárműfecskendő és 16 "különleges szer" bevetésével eloltott tűz utáni (tűz)vizsgálat szűkszavú - és egyben semmitmondó - jelentése szerint a tűz oka "műszaki berendezés rendellenes működése miatt keletkezett rövidzárlat", amire a Lloyd's biztosítótársaság ki is fizeti az 50 millió dolláros biztosítási értéket.

Megrendezték?

A tűzesetről a napokban a Konspirációs Teóriák Blogon jelent meg egy érdekes - és történelmileg nagyon részletes - írás, mely - az előzmények bemutatásával - többféle lehetséges forgatókönyvet is feltételez az esemény okaként.
A teljes bejegyzés "A Mikroelektronikai Vállalat - konteó" címmel a blogon olvasható. A szerzőnek ezúton és innen is köszönet.

Mert a Budapest Sportcsarnok emlékezetes leégése óta a közvélemény sok mindent el tud képzelni.
Mindenesetre az 1999-es BS-tűz nem biztosítási, sokkal inkább adócsalás gyanúját veti fel, lévén a karácsonyi vásár egyes kereskedői a teljes könyvelésüket az eladótérben tartották...


BS-tűz Adócsalás? [Forrás: MTI]

De vissza a MEV-hez -
Az amerikai/szovjet/izraeli szabotázs mellett felbukkan a biztosítási csalás mint összeesküvés-elmélet is.
Ez ésszerű magyarázatot adna arra, hogy miért kellett a vállalat teljes (és értékes) mikrochip-gyártó kapacitását állambiztonsági támogatással közvetlenül a tűzeset előtt elhordani a helyszínről, valamint felhívja a figyelmet dr. Valkó Ágnes, a MEV kutató-fejlesztő mérnökének egy évvel későbbi titokzatos halálára, épp mielőtt a Lloyd's biztosítási nyomozói meghallgathatták volna...


...és ma [Forrás: Arix]

A MEV épülete ma a Megyer Center Irodaház nevet viseli. Az egykor impozáns ipari komplexum - sok más nagy nevű létesítményhez hasonlóan - ma kisebb cégek irodahelyiségeinek ad otthont.
Az újpesti Fóti úton elhaladva ma is hiányzik az annak idején hivalkodóan sokatmondó MEV felirat a bejárat fölött.

A bejegyzés trackback címe:

https://technoir.blog.hu/api/trackback/id/tr722944912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IPeter 2011.05.31. 20:04:02

A MEV tűzesetről írt "szabotázs" egy nagy marhaság.
A gyermekek eltávolítása a tűz közeléből, az tényleg igaz volt,
A nagy Magyar Trehányság és slendriánság miatt lgett olyan gyorsan a T épület. Pl. a tűzoltók és sokan mások, egy ideig nem tudták, hogy a palackok robbannak-e vagy sem. A tűz előtt egy szeget sem vittek el a gyártóüzem területéről, nemhogy gyártó berendezést.

Stephen56 2020.08.23. 21:06:29

@IPeter: tény - nem vittek el semmit - tény tömve voltunk embargós berendezésekkel - japán - német (föleg optikai) olasz IBM gépekkel (olivetti)és gyártottunk embargós IC-ket - fejlesztés alatt álltak érdekes kutatások- technológiák pl buborékmemória tény - minden titkosítva lett 25 évre
Én ott dolgoztam mint fejlesztő mérnők - s nem tudom a választ - válaszokat azóta sem. Mindenesetre ott álltam mint iparág nélküli mérnők mivel ez az egy gyár volt a teljes iparág.A gyöngyösi gyár csak befejező üzem volt pl - tokozás. Munkanélküli lettem elhelyezkedés 0 esélyével.Nem értem miért nem épült ujjá - pedig anno ilyen állapotban is volt rá vevő befektető - akik huss - eltüntek. Máshol ez a húzó ágazat. Japánból ettől lett ipari nagyhatalom.
süti beállítások módosítása