NEM ma van az Ítélet Napja

2011/04/21 12:00 Giczy Gergő

Mert az már korábban „megvolt”.


Az Ítélet Napja [Terminator 3]

Az Internet tele van azzal, hogy a Terminator-történet SkyNet-je, a Földön a hatalmat magához ragadó hiperszámítógép 2011. április 21-én, tehát a mai napon teljesíti be „elképzelését”, hogy az emberi fajt eltörölje a történelem színpadáról.

Ez azonban nem igaz. Illetve mégis, csak nem eredetiben. Az Ítélet Napja ugyanis az eredeti történet szerint már „megtörtént”, 1997. augusztus 29-én, amikor SkyNet (akkor már így, megszemélyesítve) amerikai földről nukleáris csapást intéz a Szovjetunió (később már Oroszország) ellen, akinek a várható azonnali ellencsapása elpusztítja SkyNet „hazai” ellenségeit is, vagyis az embereket.

De hogy jön a képbe a mai nap?

Az eredeti, James Cameron- és Gale Anne Hurd-féle 1984-es (első epizód – magyarul A Halálosztó néven) illetve 1991-es (második epizód – Az Ítélet Napja) Terminator-történet szerint a CyberDyne vállalat által Miles Bennett Dyson fejlesztésével elkezdett, majd halála miatt már nélküle megalkotott SkyNet-et 1997. augusztus 4-én helyezik üzembe, amivel kizárják az emberi tényezőt a katonai stratégiai védelmi döntéshozatalból. A rendszer 1997. augusztus 29-én keleti idő szerint hajnali 2:14-kor „öntudatra ébred”, és a haladéktalanul megindított nukleáris támadás 3 milliárd ember életét követeli a következő percekben. Ez az Ítélet Napja.


The Genesis of Skynet [Terminator 2]

Ám a klasszikusnak számító első valamint a sokszor-megnézős második epizódot egyszer- (vagy egyszer sem) megnézős további két mozifilmes epizód és számtalan egyéb mellékági illetve párhuzamos (általában már a háború után, a terminatorokat az időben való visszaküldések környékén játszódó) történet megjelenése követte, főként könyvek formájában. Készült azonban egy újabb – számomra Csillagok Háborúja- vagy Knight Rider 2000-szerű bőrlehúzós – 2 évados, 15 epizódos TV-sorozat is, Sarah Connor Chronicles (magyarul Sarah Connor Krónikái) címmel, amely ott kezdődik, ahol a Terminator 2 befejeződik. A sorozat az olyan, eredeti klasszikusokon nevelkedett, akkor még gyerekeknek, amilyen én is vagyok, nézhetetlen, hiszen az amúgy is erőltetett történetben nyoma sincs az eredeti szereplőknek, beleértve a Terminator-t alakító Arnold Schwarzenegger és a Sarah Connor-t játszó Linda Hamilton mellett a csak az első epizódban feltűnő Kyle Reese-t alakító Michael Biehn-t is. (Reese őrmester, John Connor katonája (Tech-Com DN38416) a történet szerint a háború után született és az időben visszaküldve előtte halt meg, amivel Sarah Connor életre szóló szerelmeként életét adta fia, John Connor, az emberi Ellenállás háború utáni vezetőjének megfogantatásáért.)

A mozifilm után 24 évvel készült TV-sorozat kedvéért az Ítélet Napjával kapcsolatos dátumokat aktualizálták, így 2008 óta SkyNet 2011. április 19-én 20:11-kor lett online és 21-én, azaz ma indítja meg a nukleáris háborút a Földön. A változást az előre nem látható események miatti idő-interferenciákkal magyarázzák, amelyek miatt SkyNet és az Ellenállás sem tudja előre pontosan a dátumot, bár információik azonosak. Így eszerint az időpont továbbra sem végleges, sőt, az „aktuális” dátumok az évek során a különböző történetekben összesen még háromszor – 2003-ra, 2004-re, 2005-re – változtak, köztük a „hivatalos” harmadik epizódban, a Rise of the Machines-ben (magyarul A Gépek Lázadása), ahol – viszont ellentmondva a későbbi („vagy” korábbi) eseményeknek – 2004-ben ténylegesen el is indulnak a rakéták.

És bár a Terminator-történetekben az időutazás lehetséges és szokványos eljárás a jelenlegi illetve jövőbeli problémák múltbeli megoldására, „tény”, hogy az Ítélet Napja már korábban megtörtént és jelenleg a háborút követő nukleáris tél idejét éljük, a következő jelentős eseményre pedig még várnunk kell 2029-ig, az első Terminator T-800-101-es (CyberDyne Systems [Terminator] Series 800 Model 101) egység és Kyle Reese őrmester időben való visszaküldése idejéig, hogy eldöntsék, mi a mai valóság.

[exTerminal.Hu]

A bejegyzés trackback címe:

https://technoir.blog.hu/api/trackback/id/tr592930086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása